Jejunostomia reprezintă exteriorizarea lumenul jejunal prin peretelui abdominal anterior. Într-un sens mai larg poate reprezenta orice comunicare a oricărui organ cavitar cu jejunul (în limita posibilităților anatomice) dar nu ne vom abate asupra acestei categorii (ex.gastrojejunostomia, hepaticojejunostomia, pseudochistojejunostomia). Aceasta are două roluri mari care impun tipuri diferite de jejunostomii, cu timpi operatori diferiți.
Un prim rol ar fi cel de exteriorizare a conținutului intestinal; poate fi temporara sau definitivă, in funcție de afecțiunea de bază. Se poate practica în rezecții largi de intestin, în exemplul infarctului mezenteric acut când aspectul jejunostomiei are un rol important în urmărirea postoperatorie. În eventualitatea unei evoluții favorabile se poate suprima, cu refacerea continuității intestinale. În alte afecțiuni nevoia de a pune în repaus de tranzit un anumit segment de intestin poate apela, de asemenea, la practicarea unei jejunostomii evacuatorii.
Al doilea mare rol este cel de alimentație. În această situație nu ne dorim exteriorizarea conținutului jejunal ci administrarea de amestec alimentar prin jejunostomă.
Printre cele mai folosite tehnici menționăm:
-jejunostomia Witzel
-jejunostomia Stamm
-jejunostomia cu dublă șicană – procedeul Liffmann
-jejunostomia prin abord laparoscopic.
-jejunostomia în omega – procedeul Albert
-jejunostomia in Y tip Roux
Comentarii recente